Fázisjavítás, „meddőkompenzálás”


Fázisjavítás, meddő-teljesítmény kompenzálás

Fázisjavítás területén mindent!


Felmérés, helyszínre szállítás, beépítés, karbantartás, javítás, átalakítás, bővítés, felújítás, alkatrészellátás.

     

 

Tudományosan:

Váltóáramú hálózatokon a fogyasztók jellegétől függően (ohmos, induktív, kapacitív) a hálózati feszültség és áram időbeni lefutása között eltolódás állhat fenn.  A hálózaton lévő induktív fogyasztók (motorok, transzformátorok, egyenirányítók stb.) a hálózatból meddő teljesítményt vesznek fel, ami mágnes mezejük fel- és leépítéséhez szükséges. Ezért a tápvezetékeket, transzformátorokat a hatásos és meddő teljesítmények együttes figyelembevételével kell tervezni, ill. ezek által együttesen okozott veszteségeket kell számba venni. Az induktív fogyasztók árama a hálózati feszültséghez képest késik, ennek ellenére azonban a hálózatot terheli.

A kondenzátorok árama viszont a hálózati feszültséghez képest siet.

A fentiek együttes hatásaként – megfelelő méretezéssel- elérhető, hogy az eredő áram a hálózati feszültséggel fázisban – vagy közel fázisban – legyen (fázisjavítás). Ezzel biztosítható, hogy lényegében csak a hatásos áram okozta veszteségek lépjenek fel. Ezen felül az áramszolgáltató azokkal a fogyasztókkal, akik egy meghatározott mennyiség felett vételeznek az áramszolgáltatói hálózatról meddő energiát, büntetést fizettet. A fázisjavítás létesítése ugyan nem kötelező, de az ennek hiányából kialakuló hálózati viszonyok miatt az áramszolgáltató szankcionál.

A büntetés mértéke olyan, hogy már egy közepes nagyságú fogyasztónál a fázisjavítás (módozattól függően) 1-4 éven belül megtérül.  Röviden:

HAMAR MEGTÉRÜL!

Minden olyan az áramszolgáltató (vagy energiaszolgáltató) által  mért villamoshálózaton, ahol mindhárom energia fogyasztását mérik (tehát a hatásos energiát, valamint az induktív meddő energiát és a kapacitív meddőenergiát is),értelme van fázisjavítást alkalmazni, ugyanis a három mérőórából a fázisjavító berendezés segítségével kettőt "le lehet állítani".

... És ki az, aki ne szeretné, hogy a mérőóra álljon?


KÉRJE DÍJTALAN AJÁNLATUNKAT